Yeni bir otomobil geliştirilirken en çok dikkat edilen konulardan biri araç yolcularının ve dışarıdaki yayaların korunmasıdır.
Škoda Yeti, zorlu güvenlik testlerinde en yüksek puanları alabilecek şekilde tasarlanmış ve Euro-Ncap’
tan 5 yıldız almayı başarmıştır.
Yeti, yüksek güvenlik donanımının yanı sıra kullandığı yüksek teknolojiler bakımından da yeni standartlar belirlemiştir
Yeti'
nin alanında sunduğu en önemli özelliklerden biri, viraj dönüşlerinde dönüş açısına uyum sağlayabilen döner modüllü bi-xenon farlardır. Köşe dönüş özellikli ön sis lambalarıda önemli bir aktif sürüş güvenliği unsurudur ve gündüz farları ile dairesel far ünitesinin içine yerleştirilmişlerdir.
ESP, EDS(Elektronik Diferansiyel Sistemi), AFM, HBA, DSR(Dinamik Direksiyon Yönlendirme Tavsiyesi), ABS, MSR, EBV(Elektronik Frenleme Kuvveti Dağılımı), ESBS(Elektronik Stabilite Frenleme Sistemi) ve ASR gibi elektronik stabilite sistemleri, kazaların önlenmesinde son derece yardımcı olur. Fren lambalarının otomatik yanma özelliği, otobanda arkadan darbe alma riskini azaltan önemli bir özellik olup, araç durduğu anda uyarı lambaları kendiliğinden yanar.
Kazaların kaçınılmaz olduğu durumlarda ise pasif güvenliğin önemi ortaya çıkar. Güçlü SUV gövde tasarımı, dayanıklı kapı eşikleri, güçlü kolonlar, özel motor ve pedal yerleşimleri ile sürücü diz hava yastığı ve arka yan hava yastıklarıyla 9 adete kadar çıkabilen hava yastıkları, sürücü ve yolcuların etkin bir şekilde korunabilecekleri bir güvenlik özelliği sunmaktadır.
Hava yastıkları devreye girdiğinde, yakıt pompası, yakıt beslemesi ve tüm elektrikli devreler otomatik olarak devreden çıkartılarak olası bir yangın riskinin önüne geçilir. Merkezi kilit sistemi açılır, kabin aydınlatmaları yanar ve yoldaki yaya ve sürücüleri olası tehlikeden haberdar etmek için uyarı lambaları yanar.
Off-road
Yeti, 4x4 versiyonu için “off-road modu“özelliğini sunan ilk Škoda modelidir. Motor ve fren yardımı sistemlerinin, zorlu zemindeki sürüşlere özel olarak uyarlandığı bu akıllı sistem, özellikle eğimli yollardaki sürüşleri kolaylaştırır.
Sistemde ki bazı işlevler şunlardır:
Yokuşta Sürüş Yardımı
Bu yardım sistemi, yokuş aşağı sürüşlerde hızı sabitler ve tekerleklerin kilitlenmesini önler. Bu sayede araç, yokuştan inerken kontrolsüz şekilde yön değiştirmez ve devrilme riski ortadan kalkar. Sürücü, sadece sürüşe ve kendisi için en uygun güzergahı bulmaya odaklanır.
Off-road için ABS
Cadde modunda kullanılan ABS sistemi, yumuşak yollarda kama etkisinden en yüksek miktarda faydalanabilecek şekilde değiştirilir. Fren uygulanan bir tekerleğin, daha uzun süre kilitlenerek önündeki birikinitleri toplaması ve kama etkisinden faydalanması sağlanır. Bunun sonucunda da daha yüksek fren kuvveti elde edilir.
Off-road için ASR ve EDS
Yumuşak veya kaygan bir zeminde yapılan kalkışları kolaylaştırmak için ASR, çeker akslardaki yüksek kayma direnciyle mücadele eder. Elektronik diferansiyel kilidi (EDS), araç hakimiyetinin sağlanması ve çekiş gücünün artırılması için daha hızlı ve kuvvetli bir tepki verir.
Kalkış Yardımı
Kalkış yardımı; yokuş yukarı durmak, römork çekmek, bozuk veya kaygan zeminlerde durmak gibi zorlu sürüş koşullarında, sürücünün aracı daha kolay bir şekilde hareket ettirebilmesine yardımcı olur. Bu sistemde, motor devri azami 2,500 dev/dak'a çıkabilecek şekilde sabitlendiğinden, sürücü gaz pedalına istediği kadar basabilir.